HomeNieuwsDuidingsdebat tweede informatieronde: maak werk van woningbouw en mobiliteit

Duidingsdebat tweede informatieronde: maak werk van woningbouw en mobiliteit

Publicatiedatum: 18 mei 2018

De SGP vindt het beschamend dat 2 maanden na de verkiezingen de formatie van een nieuw college nog steeds in de beginfase staat. Partijen zijn vooral druk geweest met elkaar en om er vooral voor te zorgen dat men weer als vriendjes bij elkaar in het college komt. Johan Slootweg: ‘We moeten ons ervoor schamen dat er 2 maanden na dato nog niets inhoudelijks op papier staat. En dat terwijl er zoveel moet gebeuren.’ Er liggen enorme vraagstukken als het gaat om woningbouw en mobiliteit. De SGP vraagt zich af of er nu wel echt werk gemaakt gaat worden van deze thema’s. En niet te vergeten het onderhoud van het openbaar groen. Immers dezelfde partijen zitten aan tafel die ook de vorige periode een coalitie hebben gevormd. Sommige van die partijen moeten dan wel van kleur verschieten om nu wel tot de gewenste resultaten te komen.

Ook de VVD is weer aangeschoven. VVD, CDA, GroenLinks, D66 en Beter De Bilt praten nu met elkaar. Inhoudelijk staat de SGP dichter bij CDA en VVD, dan de partijen die nu met deze beiden in gesprek zijn. De SGP is zeer benieuwd hoe het coalitieakkoord er uit gaat zien. Slootweg: ‘We waarderen de toezegging van verschillende partijen dat het een akkoord op hoofdlijnen moet worden positief.’ Vijf partijen zijn echter niet nodig om een meerderheid te vormen. Dus vijf wethouders is niet nodig. De SGP wil in het college niet meer dan 3,5 fte zien. Hoeveel personen dat worden is aan partijen. Met een schuld van 80 miljoen, die ons bij elke procent rentestijging 800.000 euro kost, kunnen we ons geen college met vijf fulltime wethouders veroorloven.

De SGP vraagt GroenLinks of zij hun handtekening zetten onder een akkoord waarin staat dat er gebouwd kan worden buiten de rode contour, dat het besluit ‘Energieneutraal in 2030’ wordt herzien, dat er naar nieuwe wegen wordt gezocht om De Bilt en Bilthoven beter te ontsluiten en dat er meer geld moet naar het onderhoud van de openbare ruimte. Meer partijen in de raad, waaronder de SGP, zien graag dat er op deze thema’s stappen worden gezet.

Gemeenteraad 17 mei 2018 20:00