6 februari 2025

De inzet van de SGP: passende woningbouw voor Maartensdijk

De afgelopen weken was er veel te doen over woningbouw in Maartensdijk. De SGP is daar blij mee. Dit laat zien dat het thema woningbouw leeft. En dat is niet gek. Voor jongeren is het moeilijk om aan een betaalbaar huis te komen. Senioren die graag iets kleiner willen wonen komen moeilijk aan bod. Vorig jaar vond een zoektocht naar geschikte locaties plaats. De uitkomst van het gevoerde participatietraject was niet verrassend. De locaties op zich kunnen dan ook rekenen op brede steun. In de ontwikkelvisie voor woningbouw die het college aan de gemeenteraad voorlegde, stonden echter ook wat dingen die de SGP anders ziet. Onderaan vindt u een samenvatting van de belangrijkste punten.

Een passender plan op de locatie Vierstee/Scholen
De SGP vindt het voorstel van het college voor 5 bouwlagen en 100 woningen op de locatie Vierstee/scholen teveel. Dit betekent namelijk dat 50% van de bouwopgave voor het dorp (200 woningen) wordt neergezet op een relatief klein stuk midden in het dorp. Daarbij moet dan ook nog een school, schoolplein, sporthal, bibliotheek en nog meer komen. En niet te vergeten het parkeren. Daarom was de inzet van de SGP: naast grondgebonden woningen maximaal 3 bouwlagen en maximaal 75 woningen op deze locatie.

Ook stonden in het voorstel (amendement) van de SGP enkele randvoorwaarden voor de bouw: de bebouwing vindt plaats in naar beneden verspringende bouwlagen aan de zijden van nu bestaande bebouwing, met maximale aandacht voor de relatie tot de directe omgeving, het dorpse karakter en een dorpse en logische aansluiting op de omgeving. Helaas haalde dat voorstel geen meerderheid in de gemeenteraad.

Omdat bovenstaand amendement niet op een meerderheid kon rekenen, heeft de SGP ook een compromis amendement ingediend, namelijk:

“Op de locatie Nachtegaallaan (Scholen/Vierstee) geldt naast grondgebonden woningen een bouwhoogte van 3 bouwlagen met kap geldt als maximaal. De bebouwing vindt plaats in naar beneden verspringende bouwlagen aan de zijden van nu bestaande bebouwing, met maximale aandacht voor de relatie tot de directe omgeving, het dorpse karakter en een dorpse en logische aansluiting op de omgeving. De invulling van bovenstaande randvoorwaarden wordt met omwonenden verder verkend.”

Dit amendement haalde een meerderheid in de raad. De SGP is hier blij mee. Hoewel de SGP nog liever een maximum had gezien van 3 lagen zonder kap, staat de SGP ook open voor samenwerking en betekent dit wel dat nu gekeken gaat worden naar een plan dat beter past bij het dorpse karakter. Daarnaast verschilt het qua hoogte slechts een kap en is het een maximum. Het kan ook lager zijn. Ook zijn een aantal randvoorwaarden voor een dorpse inpassing nu vastgelegd, bijvoorbeeld iets over verspringing. Bovendien staat nu duidelijk genoemd dat de invulling van de verdere plannen met omwonenden verder wordt verkend.

Maximaal 4 bouwlagen op de Dierenriem met de vierde bouwlaag bij de snelwegkant
Op de locatie Dierenriem kan best iets hoger worden gebouwd dan op de locatie Scholen/Vierstee. Dit kan juist ook positief uitpakken om geluidhinder van de snelweg tegen te gaan. Maar als hier ook 5 bouwlagen worden neergezet is dat in relatie tot de bebouwing die er al is wel erg massaal. Een voorstel (amendement) van de SGP om er 1 bouwlaag af te halen, de bovenste bouwlaag alleen aan de kant van de snelweg te realiseren en wat andere randvoorwaarden toe te voegen haalde een meerderheid. Dit betekent niet dat de SGP graag 4 bouwlagen wil op de locatie Dierenriem. Het is een maximum hoogte en kan ook best lager zijn. Sterker nog, dat is meegegeven in randvoorwaarden. Ook ziet de SGP die vierde bouwlaag dus graag aan de kant van de snelweg. Hieronder leest u de tekst:

“Op de locatie Dierenriem geldt een bouwhoogte van maximaal 4 bouwlagen zonder bijzondere vijfde laag, waarbij de vierde laag aan de kant van de snelweg wordt gerealiseerd om zodanig tot geluidreductie te komen. De bebouwing vindt plaats in naar beneden verspringende bouwlagen aan de zijden van nu bestaande bebouwing, met maximale aandacht voor de relatie tot de directe omgeving, het dorpse karakter en een dorpse logische aansluiting op de omgeving. De invulling van bovenstaande randvoorwaarden wordt met omwonenden verder verkend.”

Het toevoegen van groen
Maartensdijk is een dorp middenin het groen. In het dorp is wel groen aanwezig maar niet heel veel. Om nu te voorkomen dat we door het bouwen van veel woningen in het dorp nog minder groen gaan krijgen heeft de SGP een amendement ingediend. Daardoor is er nu meer aandacht voor groen en voor een groene inpassing van de woningen. Dit amendement houdt in:

1. Bij woningbouw binnen de rode contouren wordt het bestaande groen versterkt en uitgebreid.

2. Vanaf drie bouwlagen wordt indien mogelijk meer groen toegevoegd, de opzet en vorm daarvan wordt in overleg met inwoners en omwonenden bepaald.

Dit amendement heeft een meerderheid gehaald.

Betaalbare koopwoningen en voorrang
De SGP hoort veel van woningzoekenden dat ze een betaalbare koopwoning zoeken. Daar is in de stukken alleen nog erg weinig aandacht voor. De focus ligt heel erg op sociale huur en middenhuur. Volgens de SGP moet er meer focus liggen op het realiseren van betaalbare koopwoningen. De SGP heeft daarom een motie ingediend om in te zetten op minimaal 25% betaalbare koopwoningen. Deze motie haalde een meerderheid.

Samen met Lokaal De Bilt heeft de SGP ook een motie ingediend over voorrang voor Maartensdijkers voor een sociale huurwoning. Deze motie haalde het ook!

Het betrekken van woningzoekenden in het vervolgproces
Natuurlijk moeten in het vervolgproces inwoners en omwonenden goed worden betrokken. De SGP heeft het college opgeroepen de participatie heel serieus te doen en daar ook echt te luisteren. Ook in de aangenomen amendementen (ingediend door de SGP) komt de rol van omwonenden terug. Het is het belangrijk dat het college bij het maken van plannen een ‘Maartensdijkse bril’ op zet. Maartensdijk is immers niet De Bilt! Naast het betrekken van inwoners en omwonenden moet er volgens de SGP ook speciale aandacht zijn voor woningzoekenden. Voor hen gaan we namelijk bouwen! Daarom moeten we maatwerk leveren. We moeten inzicht hebben in welk soort woningen mensen zoeken zodat we voor hen kunnen gaan bouwen. Deze motie haalde een meerderheid en dat vindt de SGP heel mooi!

Fasering
Wat de SGP betreft gaan we snel van start met bouwen. De planning die er nu ligt, is dat we over 7 jaar gaan bouwen en dan in 3 jaar 170 woningen bouwen. Dat is wel erg veel. De SGP ziet liever dat we iets eerder kunnen beginnen met bouwen en dan iets meer faseren. Dit betekent dus dat niet ineens 100 woningen op een locatie of ineens 70 woningen op een locatie worden opgeleverd. Zo bouwen we nog meer voor onze eigen behoefte. Hoe die fasering er precies uit ziet is wat de SGP betreft aan de participatie die gaat plaatsvinden. Ook deze motie van de SGP haalde een meerderheid.

Rode contouren
We gaan nu locaties ontwikkelen binnen de rode contouren. Dat is prima. Teveel verdichting is echter ook niet wenselijk. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid in het dorp. Als blijkt dat ontwikkeling van een van de grote bouwlocaties (Dierenriem of Vierstee/Scholen) niet mogelijk is, heeft de SGP (samen met VVD en CU) gevraagd terug te komen bij de raad met een voorstel. Deze motie haalde geen meerderheid.

Tot slot
De SGP is erg blij dat bijna alle door de SGP ingediende voorstellen een meerderheid haalden. Helaas gold dit niet voor het voorstel over de drie bouwlagen in Maartensdijk (zonder kap). Toch is de SGP tevreden over wat er is bereikt. Ook is er volgens het college nog veel ruimte in het vervolgproces voor de precieze invulling van de plannen. Dat biedt kansen voor onze inwoners en voor de gemeenteraad! Wat de SGP betreft is dit een mooi startschot voor een goed en gedegen vervolgproces sámen met inwoners en omwonenden. Daarin kunnen samen met Maartensdijk mooie dingen ontstaan. De SGP heeft hard gewerkt aan veel voorstellen en heel veel inwoners en betrokkenen gesproken. Voorstellen aangenomen krijgen kan niet in je eentje. Daarvoor zijn meer mensen nodig. Daarom bedankt de SGP iedereen die heeft samengewerkt om tot dit mooie resultaat te komen: de griffie, ambtenaren, college en alle raadsfracties in de gemeenteraad voor de steun!

Welke SGP-voorstellen haalden een meerderheid?

  • In plaats van de voorgestelde 5 bouwlagen maximaal 3 bouwlagen met kap op de locatie Vierstee/scholen, randvoorwaarden voor een dorpse opbouw en een plek voor omwonenden die meedenken over de concrete invulling.
  • In plaats van de voorgestelde 5 bouwlagen maximaal 4 bouwlagen op de locatie Dierenriem waarbij de vierde bouwlaag aan de kant van de snelweg komt. Ook aandacht voor een dorpse opbouw en een plek voor omwonenden die meedenken over de concrete invulling.
  • Bij woningbouw binnen de rode contouren wordt het bestaande groen versterkt en uitgebreid.
  • Vanaf drie bouwlagen wordt indien mogelijk meer groen toegevoegd, de opzet en vorm daarvan wordt in overleg met inwoners en omwonenden bepaald.
  • Er wordt ingezet op minimaal 25% betaalbare koopwoningen zodat onze jongeren die een betaalbare koopwoning zoeken meer kans maken.
  • Woningzoekenden in Maartensdijk betrekken in het vervolgproces bij het soort woning (huur, koop, grondgebonden/appartement etc.) dat zij zoeken en op die manier maatwerk leveren bij de woningen die we gaan bouwen.
  • We gaan streven naar een gefaseerde bouw/oplevering voor de locaties Scholen/Vierstee en Dierenriem. Dit betekent dat er niet ineens 100 of 70 woningen beschikbaar komen. Daardoor bouwen we meer voor de eigen behoefte.
  • Voorrang toe te passen bij sociale huurwoningen voor Maartensdijkers (samen met Lokaal De Bilt).