9 februari 2022

Woningbouw

Wonen en werken zijn belangrijke onderwerpen in de gemeenteraad. Daarbij is een evenwichtig woningaanbod belangrijk; dat maakt de gemeente aantrekkelijk voor inwoners. Er moet oog zijn voor de verhouding tussen huur- en koopwoningen en voor de verschillende prijsklassen van de koopwoningen.

Het ruimtelijk beleid van de SGP is gebaseerd op Bijbels rentmeesterschap. Bij plannen voor de uitbreiding van een stad of dorp, moeten ook de inbreidingsmogelijkheden worden bekeken. Verduurzaming van de ruimtelijke ordening is een leidend principe. Ontwikkelingen passen hierdoor bij de identiteit van de woonomgeving.

Gemeente De Bilt heeft een rijke geschiedenis. Dat is in de verschillende kernen te zien aan historische gebouwen met diverse bouwstijlen en aan archeologische vondsten en cultuurlandschappen. Gemeenten en landschappen krijgen hierdoor karakter en een aantrekkelijk woon- en leefmilieu. De SGP wil ruimte bieden aan ruimtelijke ontwikkelingen, maar met respect voor cultuurhistorie en archeologie.

Het is goed om wonen, leren en werken integraal te benaderen. Of een burger werk heeft in de regio, wat zijn of haar opleidingsniveau is en of er passende onderwijsvoorzieningen aanwezig zijn, bepaalt mede wat voor huis aantrekkelijk voor hem is. Door met een specifiek aanbod aan die behoeften tegemoet te komen kan de gemeente krimp in landelijke gebieden bestrijden.

Ruimtelijke ordening

In 2022 wordt naar verwachting de Omgevingswet ingevoerd. Die biedt een kans om lokale beleidsruimte te ontwikkelen. Initiatiefnemers moeten meer verantwoordelijkheid krijgen om draagvlak voor nieuwe bouwontwikkelingen te vinden. Wij willen als rentmeesters altijd zuinig omgaan met de open ruimte.

 Concreet:

  • Nieuwe wijken krijgen een goede toegang tot openbaar vervoer.
  • Uitbreiding van bedrijventerreinen is gekoppeld aan revitalisering van bestaande terreinen.
  • Per kern van de gemeente De Bilt wordt een omgevingsvisie opgesteld. Daarbij moet ruimte en aandacht zijn voor opvattingen van alle inwoners, belanghebbenden en van de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft uiteindelijk de bevoegdheid een definitieve keuze te maken. Daar wordt aandacht geschonken aan de input van relevante partijen en burgers;

 Woningbouw

  • Er ligt een stevige woningbouwopgave. Woningbouw is dan ook een belangrijk thema in gemeente De Bilt. Tegelijk is het ook een thema dat veel losmaakt. Duidelijke kaders, heldere communicatie en participatie zijn dan ook belangrijk.
  • Concreet:
  • Per kern wordt een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden om buiten de rode contour woningen te bouwen met een maximale landschappelijke inpassing en minimale verstoring van bestaande waardevolle ecosystemen.
  • In 2018 heeft de gemeenteraad specifiek voor Maartensdijk besloten dat wordt ingezet op aanpassingen van de rode contouren. Een aanpassing van de rode contour vindt altijd zo plaats dat rood en groen elkaar versterken. Dit staat ook in de vastgestelde woonvisie De Bilt 2030. Daarnaast is een uitvoerig participatietraject ‘samen werken aan wonen’ doorlopen, waaruit een advies voortkwam. De SGP wacht de verkenning af die wordt uitgevoerd naar de ontwikkelmogelijkheden van de voorgedragen potentiële woningbouwlocaties uit dat advies binnen de rode contouren. Daarvan moet werk worden gemaakt om de uitkomsten van dit participatieproces serieus te nemen.
  • Indien blijkt dat geen of onvoldoende locaties beschikbaar zijn binnen de rode contouren, wordt gezocht naar locaties buiten de rode contouren.
  •  Initiatieven voor woningbouwprojecten worden voortvarend afgehandeld. Het verkorten van de doorlooptijd van deze projecten zorgt ook voor het sneller beschikbaar komen van voldoende woningen. Ook kleinschalige projecten zoals de plannen van Wijnen en mogelijk ook van Schuurman in Westbroek verdienen een voortvarende behandeling.
  • De Spoorzone (Bilthoven Centrum) wordt tot ontwikkeling gebracht, daarbij zijn de verkeersafwikkeling en het parkeren in Bilthoven Centrum onderdeel van de planvorming.
  • De uitbreiding van bedrijventerreinen is gekoppeld aan revitalisering van bestaande terreinen. De gemeente heeft een zorgplicht om lokale ondernemers voldoende bedrijfsruimte te kunnen bieden.
  • Functieverandering (al dan niet door splitsing) van agrarische gebouwen in het buitengebied moet eenvoudig mogelijk zijn met behoud van landschappelijke waarden.
  • Agrariërs moeten maximaal worden gefaciliteerd om de bedrijfsvoering zo economisch mogelijk te kunnen uitoefenen met behoud van landschappelijke waarden. Verzoeken van agrariërs worden positief ontvangen en efficiënt behandeld.

 Volkshuisvesting

In een gemeente moet er voor elke doelgroep woonmogelijkheid zijn. Afstemming met de omliggende gemeenten is belangrijk. Demografische ontwikkelingen houden namelijk niet op bij de gemeentegrenzen. Diversiteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van woningen moeten in balans zijn of in balans worden gebracht.

Ook nieuwe woonvormen verdienen de aandacht omdat de woonwensen van inwoners kunnen veranderen. De bestaande koop- en huurwoningen moeten worden verduurzaamd. Nieuwe woningen moeten energieneutraal worden gebouwd. Leegstaande kantoren krijgen een herbestemming als woonruimtes voor bijvoorbeeld studenten of statushouders.

 Concreet:

  • De gemeente maakt concrete afspraken met woningcoöperaties over de beschikbaarheid van voldoende betaalbare huurwoningen.
  • De gemeente voert een zogenaamde zelfbewoningsplicht en/of antispeculatiebeding in voor betaalbare koopwoningen.
  • Er komt een aanpak om de bestaande koop- en huurwoningen duurzamer te maken.
  • Er is extra aandacht voor doelgroepen, zoals starters, senioren met een laag inkomen en statushouders.
  • Zowel bij (sociale) huurwoningen als koopwoningen streeft de gemeente ernaar dat zoveel mogelijk inwoners van de gemeente De Bilt voorrang krijgen.
  • Voor de kernen Maartensdijk, Westbroek, Groenekan en Hollandsche Rading wordt het instrument kernbinding ingezet, zodat inwoners uit die kernen voorrang krijgen bij vrijkomende sociale en middenhuurwoningen.
  • De gemeente biedt statushouders geen voorrangsstatus, maar zorgt zo veel mogelijk voor passende woonruimte (al dan niet in een zelfstandige woning).
  • Doordat ouderen langer zelfstandig wonen, is actieve ondersteuning vereist.
  • De ontwikkeling van mantelzorgwoningen wordt maximaal ondersteund, overeenkomstig de zorgbehoefte van betrokkenen. Benodigde procedures hiervoor worden zo kort mogelijk gehouden en er wordt bij aanvragen actief ondersteuning verleend.
  • De gemeente zet zich in om zo veel als mogelijk in de woningbehoefte van de lokale bevolking te voorzien.

Woningbouw