25 april 2014

Deur naar nieuwbouw Vierstee is weer open gezet

De SGP maakt zich zorgen over ontwikkelingen rond plannen over de Vierstee in Maartensdijk. Het aantal partijen wat voor renovatie van het huidige gebouw is, lijkt te slinken als sneeuw voor de zon. De SGP-fractie houdt woord!

 

Moet er een nieuwe Vierstee gebouwd worden aan de rand van Maartensdijk of kan de huidige goed bereikbare Vierstee na een grondige opknapbeurt nog jaren vooruit? Wat de SGP-fractie betreft: het laatste. Het huidige gebouw past prima bij het dorp Maartensdijk. Het ligt centraal in het dorp en biedt ruimte voor vele activiteiten. De eerste plannen voor een eventueel nieuw gebouw (wat trouwens grote financiële risico’s met zich mee zou brengen)  laat deze kenmerken niet zien. De SGP-fractie staat hierin niet alleen. Veel gebruikers, (cultuur)verenigingen, sportverenigingen en anderen willen de Vierstee laten staan waar hij staat. Een facelift is wel nodig. Voor de verkiezingen waren de meeste politieke partijen ook voor het behoud van de huidige Vierstee. Dan zou je zeggen: stop met nieuwbouwplannen, zet in op renovatie ideeën. Dat motiveert en stimuleert en is ook duidelijk voor Maartensdijk. Daarom heeft de SGP-fractie donderdagavond 24 april samen met de CU,  BDB en Bilts Belang een motie ingediend waarin het college onder andere verzocht werd om in overleg met initiatiefnemers vanuit Maartensdijk (een groep enthousiaste en deskundige inwoners) een objectief bouwkundig onderzoek te doen naar de kosten van onderhoud en renovatie van de huidige Vierstee.

 

De SGP-fractie is geschrokken van het draaien van de fracties van VVD en CDA. Beide fracties toonden zich voor de verkiezingen voorstander van behoud van de huidige Vierstee. Toen de gebruikers van het dorpshuis net voor de verkiezingen een handtekeningenactie organiseerden, heeft CDA-fractievoorzitter Madeleine Bakker haar handtekening gezet onder de zin: “Wilt u ook dat de huidige Vierstee behouden blijft in de kern van Maartensdijk?” CDA-raadslid Werner de Groot zei bij de behandeling van de motie dat het CDA nog steeds dezelfde mening toegedaan is. Het CDA zei zelfs dat ze achter de inhoud van de motie stond. Ondanks dat steunde het CDA de motie niet. Dat is niet uit te leggen!

 

Na de motie van de SGP werd een andere motie over de Vierstee ingediend. Een motie, ondertekend door D66, VVD, CDA en de PvdA, waarin de deur naar nieuwbouw open blijft staan. Een deur die de VVD-fractie zelfs wagenwijd openzette. De VVD-fractie ziet graag dat beide opties (renovatie en nieuwbouw) nog eens goed onderzocht en naast elkaar gelegd worden. De tweede motie werd uitgebreid aangeprezen  door de voorzitter van de raad (dat deed hij de eerste motie overigens niet). De motie werd aangepast en uiteindelijk stemde ook de SGP voor de motie. Met tegenzin, onbegrip en een ontevreden gevoel.

 

Ondanks alles hoopt de SGP-fractie dat de initiatiefnemers, die zich inzetten voor behoud van de Vierstee, zich enthousiast in kunnen blijven zetten. De fractie wenst hen veel succes!