2 november 2013

Voorstel SGP over starterslening een feit

Voor  starters op de woningmarkt is het lastig om een passende financiering te krijgen op een koopwoning. Dit geldt zeker voor de gemeente De Bilt, waar de gemiddelde waarde van een koopwoning hoog is. Daarnaast constateert de SGP-fractie dat er weinig doorstroming is op de woningmakrt. Mede doordat starters moeilijk 'in kunnen stappen'. 

De SGP-fractie maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Als jonge mensen zich niet kunnen vestigen in het dorp waar ze dat zouden willen, heeft dat consequenties voor de voorzieningen. Denk aan het winkelaanbod, het verenigingsleven, de scholen, enz. enz. 

Starters op de woningmakrt moeten volgens de SGP-fractie geholpen worden. Dit kan door een bijdrage te leveren aan een passende financiering van een koopwoning. Hiervoor is de regeling Startersregeling een mogelijke oplossing. Deze starterslening geeft starters op de woningmarkt mogelijk net dat duwtje die het mogelijk maakt een woning aan te kunnen kopen. 

De SGP-fractie heeft hiervoor in februari een motie ingediend. Deze motie werd aangenomen en heeft ertoe geleid dat in oktober een verordening vastegesteld kon worden, die het mogelijk maakt dat starters een starterslening aan kunnen vragen. De bespreking van dit onderwerp tijdens de raadsvergadering is hier terug te kijken. 

In de verordening werd voorgesteld om de starterslening mogelijk te maken voor kopers die een huurwoning zouden gaan verlaten. De SGP-fractie vond dit geen goed idee en heeft daarom een amendement (wijzigingsvoorstel in het raadsvoorstel) ingediend, waarin niet de huurder maar de starter op de woningmarkt als het 'vertrekpunt' wordt gezien. Juist ook voor hen kan een starterslening helpen. Dit amendement is aangenomen. 

De SGP-fractie is blij met deze ontwikkeling. De fractie blijft zich overigens inzetten om voldoende starterswoningen te realiseren in de gemeente.