16 september 2019

Schapenweide: denk aan verkeersafwikkeling en participatie!

 

Vlak voor het reces, op 11 juli 2019, vergaderde de gemeenteraad over het ontwikkelperspectief voor de Schapenweide. Daarbij is besloten om voor de ontwikkeling van de Schapenweide uit te gaan van een mengvorm tussen een sciencepark en wonen. Voor de functie science park wordt uitgegaan van tenminste 50.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak voor life sciences en minimaal 150 woningen afhankelijk van woningtypologie en een goede ruimtelijke inpassing.

Verkeersafwikkeling en participatie

De SGP-fractie miste in het voorstel nog een concreet beslispunt over het participatieniveau en over de verkeersafwikkeling van de nieuwe functies op de Schapenweide. Op 8 november 2018 is een motie van de SGP aangenomen waarin aandacht gevraagd wordt voor de verkeersafwikkeling bij een eventuele ontwikkeling van de Schapenweide. Het voorliggende raadsvoorstel schonk hier desondanks geen aandacht aan.

Veel omwonenden maken zich ernstig zorgen over de steeds toenemende verkeersintensiteit in hun woonomgeving. Een integrale afweging van de verkeersveiligheid en verkeersafwikkeling in de omgeving is dan ook gewenst. Ook vindt de SGP het belangrijk duidelijk aan te geven welk participatieniveau, uitgaande van de nota participatiebeleid, minimaal gewenst is bij de verdere ontwikkeling van de plannen.

Amendement aangenomen

Om aan bovengenoemde punten tegemoet te komen heeft de raad een amendement van de SGP-fractie aangenomen waarin staat dat de verkeersafwikkeling en de gevolgen daarvan voor het woon- en leefklimaat in de omgeving (geluid en luchtkwaliteit) een onlosmakelijk onderdeel vormen van de planontwikkeling door de ontwikkelaar. Ook is in het amendement opgenomen dat voor het ontwikkelen van de Schapenweide het participatieniveau ‘meedenken’ wordt mee gegeven aan de ontwikkelaar. De SGP is blij met de steun van de raad voor dit amendement en heeft dan ook ingestemd met het ontwikkelperspectief. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat omwonenden intensiever worden betrokken en vraagt de verkeersafwikkeling blijvende aandacht.